Κοινωνικός Ρατσισμός ΙΙ

Ο κοινωνικός ρατσισμός στον οποίο θα αναφερθώ σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον χθεσινό αλλά είναι σημαντικός και συμβαίνει συνέχεια. Πρόκειται για την διάκριση των αριστερόχειρων.

Είχα την τύχη να γεννηθώ αριστερόχειρη, ναι τύχη. Η ατυχία μου έγκειται στο ότι γεννήθηκα αριστερόχειρη σε έναν κόσμο δεξιόχειρων. Τώρα θα πει κανείς μα αν ήταν κόσμος αριστερόχειρων κάποιος δεξιόχειρας θα έγραφε αυτό το σημείωμα. Στο θέμα μας όμως.

Καθημερινά ένας αριστερόχειρας από την ημέρα που θα γεννηθεί και θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο συναντά μπροστά του μικρά και μεγάλα εμπόδια στην κίνηση και εξυπηρέτησή του. Αν σκεφτούμε και το τι γινόταν πριν 50 χρόνια που επέβαλαν στα παιδιά να γράφουν με το δεξί χέρι αγνοώντας τις βλάβες που μπορεί να προκαλούσαν στο εύπλαστο μυαλό του μικρού παιδιού καταλαβαίνουμε πόση προκατάληψη υπάρχει.

Όλα τα αντικείμενα γύρω μας είναι δημιουργημένα και κατασκευασμένα για δεξιόχιερες, από το ψαλίδι και το μπρίκι μέχρι και την απλή κούπα του καφέ. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ για όσους θεωρούν ότι είμαι υπερβολική. Το ψαλίδι είναι εργονομικά κατασκευασμένο να χρησιμοποιείται με το δεξί χέρι, για να πειστείτε πάρτε ένα ψαλίδι και προσπαθήστε να κόψετε με το αριστερό. Δεν γίνεται. Το ψαλίδι αποτελεί ένα από τα πλέον ενοχλητικά καθημερινά «δεξιόχειρα» αντικείμενα. Το μπρίκι πάλι έχει το στόμιο αντικρυστά με το δεξί χέρι, δηλαδή αν πάτε να βάλετε τον καφέ με το αριστερό δεν γίνεται. Το μπρίκι δεν είναι μόνο ένα αντικείμενο γιατί θα μου πείτε μην πίνεις ελληνικό καφέ, όχι είναι οι κανάτες, τα κύπελάκια με στόμιο και το μπρίκι ή κατσαρολάκι. Συνεχίζω, το τετράδιο και γενικότερα η γραφή είναι για δεξιόχειρες. Αναρωτήθηκε κανένας πως θα γράψω εγώ που πρέπει να περνάει το χέρι μου από πάνω από το γράμματα, να λερώνομαι αλλά και να μη βλέπω τι έχω γράψει αμέσως προηγούμενα. Ο κατάλογος όπως καταλαβαίνει κανείς είναι μακρύς. Το ρολόι να το φοράμε από το αριστερό, γιατί; για να μην ενοχλεί τον δεξιόχειρα, τον «φυσιολογικό άνθρωπο» δηλαδή, στις καθημερινές του ασχολίες. Θα τελειώσω με την κούπα του καφέ που δεν είναι κάτι τραγικό αλλά απλά τονίζει ότι ζούμε σε ένα αφιλόξενο κόσμο. Οι κούπες έχουν πολλές φορές σχέδια επάνω. Ε, το σχέδιο είναι φτιαγμένο ώστε όταν ο δεξιόχειρας πίνει τον καφέ του να βλέπει και το σχεδιάκι!

Ξέρω πολύ καλά ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει αλλά ας κάνουν τον κόπο οι δεξιόχειρες να σκεφτούν και εμάς όταν βάζουν το στυλό στην τράπεζα από τα δεξιά ή στο παραβάν στις εκλογές το κορδονάκι που έχουν δέσει το στυλό δεν είναι αρκετά μακρύ ώστε να φτάσει από την αριστερή πλευρά για να ψηφίσουμε και εμείς. Ας υπάρχουν στις υπεραγορές – super market – προϊόντα για όλους όχι μόνο για την πλειοψηφία.

«Εμάς δηλαδή μανούλα δεν μας γέννησε;»

Advertisements

One thought on “Κοινωνικός Ρατσισμός ΙΙ

  1. Να μια λίστα με 10 άξιους αριστερόχειρες: Douglas Coupland, Marshall McLuhan, Obama Barack, Harold Crick, Germaine Greer, DOUGLAS ADAMS, M.C. Escher, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Γούντι Άλλεν

    Έντεκα αριστερόχειρες που μετράνε και δεν χωράνε: Michael Stipe – Spike Lee – Bill Gates – το καστ του Family Guy – Albrecht Dürer – Leonardo da Vinci – Pablo Picasso – Lewis Carroll – Jean Genet – Johann Wolfgang von Goethe – Maurice Ravel.

    Έντεκα που δε θα έβαζα στη λίστα ακόμα και να χωρούσαν: Τζορτζ Μπους ο Α’, Οσάμα Μπιν Λάντεν, Μοντγκόμερι Μπερνς, Ρόναλντ Ρίγκαν, Prince Charles, Uri Geller, Φιλ Κόλινς, Σ. Σταλόνε, Tim Allen, Τζακ ο Αντεροβγάλτης, Μάργκαρετ Θάτσερ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s