Περί Blogs….

Από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησα το παρών Blog ενημερώνω μερικούς φίλους μου να μπαίνουν και να διαβάζουν τις αναρτήσεις μου. Μερικοί γέλασαν με το εγχείρημά μου, μερικοί με ενθάρρυναν, είχα όμως και μερικές επιπλήξεις. Υπάρχει γενικότερα μία αρνητική διάθεση προς το διαδίκτυο και κατ’επέκταση προς τα Blog, και των δυνατοτήτων που μας προσφέρει.

Δεν θα αρνηθεί κανένας ότι μέσα από το διαδίκτυο ήρθαν λίγο πιο κοντά ή στην επιφάνεια και άλλα όχι ενδιαφέρον και ευχάριστα πράγματα όπως εγκληματικές ενέργειες βλ. τρομοκρατικές επιθέσεις βιντεοσκοπημένα ή με real time προβολή μέσω διαδικτύου, παράνομη πορνογραφία (παιδική, βιασμοί κτλ) αλλά και η προβολή ενός ψεύτικου εγώ στον έξω κόσμο. Αν εξετάσουμε ρεαλιστικά τα αρνητικά αυτά στοιχεία θα δούμε ότι αυτά πάντα συνέβαιναν απλά δεν τα είχαμε τόσο εύκολα στην διάθεσή μας και τελικά είναι επιλογή του καθένα μας αν θα τα ενθαρρύνουμε.

Το διαδίκτυο έφερε το κόσμο πιο κοντά σε γεωγραφικό επίπεδο αρχικά. Μέσα από μία απλή τηλεφωνική σύνδεση και έναν υπολογιστή έχουμε όλο τον κόσμο στην διάθεσή μας. Πληροφορίες, δεδομένα, γεγονότα, εικόνες, κουτσομπολιά, έρευνες, βιβλία και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε. Βλέποντας την θετική πλευρά του διαδικτύου οι δυνανότητες είναι απεριόριστες! Η ελευθερία που μας δίνει είναι αυτή που όλοι αναζητούμε. Γιατί λοιπόν τόσο αρνητική ενέργεια προς το μέσο αυτό;

Ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα αλλά και ελεύθερη έκθεση ιδεών σε μεγάλο κοινό. Εδώ έρχεται και το Blog. Το Blog όπως αναφέραμε σε πρώτη ανάρτηση είναι Web Log. Είναι ένα ιστολόγιο, ένα ημερολόγιο στον παγκόσμιο ιστό. Στο ιστολόγιο ο εκδότης του έχει την δυνατότητα να γράφει ότι τον απασχολεί ή τον ενδιαφέρει. Γιατί λοιπόν αυτό είναι κατακριταίο; Προσπαθώ να καταλάβω τι το κακό κάποιος να γράφει τις ιδέες του στο Internet; Το ιστολόγιο πρώτον αποτελεί μία μορφή ελεύθερης διακίνησης ιδεών που σημαίνει ότι ο καθένας μας έχει την δυνατότητα πλέον να μαθαίνει για ποικίλα θέματα από πολλαπλές πηγές και να τα διασταυρώσει όπως θεωρεί σωστό ώστε να διαμορφώσει απόψη. Το ιστολόγιο δίνει στον καθένα μας την ευκαιρία να πει κάτι που μέχρι τώρα μπορούσαν μόνο οι δημοσιογράφοι, συγγραφείς, πολιτικοί και όποιος άλλος είχε πρόσβαση σε δημόσια έκθεση λόγου να πουν. Μην ξεχνάμε ότι η ενημέρωσή μας καθορίζεται από άλλους παράγοντες και όχι για την διακίνηση πληροφοριών και ενημέρωση του κόσμου. Γιατί να είναι στο χέρι ενός συντάκτη αν εγώ θα πω κάτι σε έναν ή 100 ή 100000 ανθρώπους; Ανοίγει η πόρτα για όλους να πουν τη γνώμη τους χωρίς ενδιάμεση λογοκρισία.

Πραγματικά τα σχόλια τύπου «Δεν σας καταλαβαίνω», «Μα για ποιο λόγο να το κάνεις αυτό;», «Καλά ποιος θα ασχοληθεί;» κ.τ.λ. είναι περιττά. Μου αρέσει και το κάνω όπως θα πήγαινα χορό ή για ορειβασία. Το ότι δεν το καταλαβαίνουν όλοι δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι αρέσει σε μένα και σε όσους τα διαβάζουν.

 

Advertisements

One thought on “Περί Blogs….

  1. Πες τα ρε Βάγια…
    Αν όλοι οι άνθρωποι υπακούαμε στην άγνοια και τις ανασφάλειες των άλλων, ο κόσμος δεν θα προχωρούσε ποτέ…
    Συνέχισε αυτό που κάνεις! Έχεις το 2ο καλύτερο blog του διαδικτύου…Το πρώτο ξέρεις ποιος το’χει… 😛

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s