Αντρες … Γυναίκες…

Σε συνέχεια του χθεσινού θέματος της «μνήμης» των γυναικών και γενικότερα της διαφορετικής συμπεριφοράς και αντίδρασης των δύο φύλων σε παρόμοια γεγονότα γράφω την σημερινή ανάρτηση.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα δύο φύλα αντιδρούν διαφορετικά σε καταστάσεις εξαιτίας της διαφορετικής κατασκευής και λειτουργίας του εγκεφάλου τους. Τα ανατομικά, λειτουργικά, ακόμη και μοριακά χαρακτηριστικά του εγκεφάλου διαφέρουν μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. Κατά συνέπεια, οι διανοητικές λειτουργίες μας λειτουργούν αρκετά διαφορετικά σε κάθε φύλο. Οι εγκέφαλοι των ανδρών είναι μεγαλύτεροι από εκείνοι των γυναικών, αλλά οι γυναίκες έχουν πιο περίπλοκες και εκτενείς συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, π.χ. στα μέρη του εγκεφάλου που αφιερώνεται στην ομιλία. Έτσι έχουμε τις παρατηρούμενες δυσκολίες επικοινωνίας. Η δομή του εγκεφάλου μας εξηγεί

Γυναίκα : «μα γιατί πόπη με καταλαβαίνεις εσύ και ο Αγησίλαος δεν χαμπαριάζει;;;».

Υπάρχουν διαφορές και στη δυνατότητά μας να ερμηνεύσουμε την έκφραση του προσώπου και τους τόνους ομιλίας. Οι γυναίκες είναι ικανότερες να επεξεργαστούν την έκφραση και τον τόνο αυτό που λέγεται σε τους από είναι άνδρες. Η ικανότητα της γυναίκας να καταλαβαίνει από την έκφραση και τον τόνο πιθανόν να οφείλεται στην πρωτόγονη ανάγκη του θηλυκού να κατανοεί τις εκφράσεις και ανάγκες του μωρού της που δεν έχει ακόμη αναπτύξει την ικανότητα γλωσσικής επικοινωνίας. Εσφαλμένα λοιπόν προσπαθούν μέσω έκφρασης ή τόνου οι γυναίκες να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για κάτι στο αρσενικό,

Άντρας : «τι έχεις;»

Γυναίκα (κατσουφιασμένη) : «Τίποτα!!»

Λόγω του αντίκτυπου του οιστρογόνου στη μνήμη, μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι οι γυναίκες θα θυμηθούν τις λεπτομέρειες της δυσάρεστης εμπειρίας πολύ περισσότερο από τους άνδρες. Κατά συνέπεια, μια γυναίκα φέρνει μια πιο λεπτομερή μνήμη ενός δυσάρεστου γεγονότος από έναν άνδρα. Ακόμα και σε ανάπαυση, υπάρχει δραστηριότητα βασικών γραμμών στα πρωτόγονα μέρη του εγκεφάλου στο επιχείλιο σύστημα που είναι διαφορετική στους άνδρες και τις γυναίκες. Πχ. σε ανάπαυση οι άνδρες είναι ικανότεροι να αντιληφθούν την κίνηση, ακόμη και από την περιφέρεια του οπτικού τους πεδίου.

Εάν μια γυναίκα έχει ένα πρόβλημα, η τάση της είναι να φτάσει σε άλλους και να συζητήσει μαζί τους τους πιθανούς λόγους για το πρόβλημα και τις λύσεις του. Έτσι το να καλέσει μια μητέρα ή έναν φίλο για «να μιλήσει» για το ζήτημα είναι χαρακτηριστικό των γυναικών.

Γυναίκα : «Η μάνα μου, η πόπη, ο ιατρός και ο παπάς μου είπαν να κάνω αυτό»

Οι άντρες από την άλλη, θεωρούν τα προβλήματα ως κάτι που απαιτούν λύση. Δεν συμπαθούν την παρατεταμένη συζήτηση και δεν έχουν την τάση γενικά να συζητούν τις πιθανές λύσεις. Μόνοι τους, θα αποφασίσουν να αγνοήσουν το πρόβλημα ή να το λύσουν με έναν όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο.

Άντρας : «Λοιπόν αυτό θα γίνει γιατί το είπα εγώ (εγώ = θεός), τέλος!!»

Αυτή η ανάγκη γρήγορης επίλυσης είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη δυσαρέσκεια των ανδρών και των γυναικών με τις φιλονικίες που έχουν. Ο άντρας προσπαθεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και είτε να λύσει είτε να κλείσει το ζήτημα και να το ξεχάσει. Η τάση μιας γυναίκας είναι να θυμηθεί το ζήτημα και να το σκεφτεί και να το συζητήσει μέχρι να ικανοποιηθεί ότι έχει φθάσει σε μια καλή λύση. Μια από τις σχεδόν αναπόφευκτες παγίδες στις οποίες πέφτουν οι γυναίκες είναι να θυμούνται και να συμπεριλαμβάνουν στην τωρινή κουβέντα προηγούμενες φιλονικίες ή ζητήματα που ακόμα δεν έχουν επιλυθεί.

Γυναίκα : «Θυμάσαι το καλοκαίρι του 1998 που μου είχες πει να το κάνουμε αυτό και ήρθε η συντέλεια του κόσμου;; ε; το θυμάσαι;;»

Αυτή η τάση επιβαρύνει το αρσενικό και είναι πραγματικά αντιπαραγωγική.

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί στις συζητήσεις μας. Οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για τις λεπτομέρειες μιας προσωπικής σχέσης.

Γυναίκα : «Όταν είχαμε πάει στον Τάκη είπες ότι νιώθεις πίεση, τι εννοείς; Θέλεις να μου πεις ότι σε πιέζω; Γιατί δεν το λες;»

Οι άντρες από την άλλη ενδιαφέρονται μόνο για τις απλούστερες πτυχές της σχέσης. Οι άνδρες δεν εμφανίζονται τόσο λεκτικοί όσο οι γυναίκες.

Άντρας : «Μωρό τι θα φάμε; Πότε θα τα πούμε από κοντα πολύ κοντά;»

Ένας ακόμη λόγος για την παρατεταμένη επίδραση μιας φιλονικίας ή δυσάρεστης εμπειρίας στις γυναίκες είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων των οιστρογόνων που επιδρούν στον επινεφρίδιο αδένα σε συνδυασμό με τις ορμόνες του άγχους – stress που παραμένουν ανεβασμένες για 24 ώρες μετά από μια απαιτητική ή δυσάρεστη εμπειρία. Αυτό δεν ισχύει στους άντρες.

Άντρας : «θα μου κρατάς μούτρα για καμιά εβδομάδα τώρα!;!»

Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαφορά είναι ότι γυναίκες ανταποκρίνονται με άγχος και κατάθλιψη στα ανυψωμένα επίπεδα ορμονών όπως cortisol, τα οποία απελευθερώνονται σαν αντίδραση του οργανισμού μετά από απαιτητική εμπειρία. Αντίθετα, οι άντρες αντιδρούν σε αυτήν την ξαφνική έκρηξη ορμονών πίεσης με μια ανύψωση στη διάθεση και ενδυναμώνονται μετά από μια φιλονικία ή έναν διαγωνισμό. Αυτή η απλή διαφορά αντίδρασης στις ορμόνες πίεσης μπορεί να εξηγήσει γιατί, μετά από μια φιλονικία, μια γυναίκα μπορεί να πειστεί ότι ο σύντροφός της δεν νοιάζεται γιατί βλέπει ότι η διάθεσή του δεν είναι πεσμένη, και μάλιστα μπορεί να είναι και χαρούμενος.

Γυναίακα : «μα τι αναίσθητος που είσαι!!».

Στην πραγματικότητα, «η αναισθησία» αυτή οφείλεται σε μια απλή διαφορά στην αντίδραση του κάθε οργανισμού στις ορμόνες πίεσης.

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Υπομονή γυναίκες σε 125000 χρόνια δεν θα υπάρχουν άντρες πια και η επικοινωνία θα είναι πολύ πιο εύκολη!!

😉

Πάλι πλάτειασσα…

 

Advertisements

3 thoughts on “Αντρες … Γυναίκες…

  1. Ναι, δεν μπορώ να πω, πλησιάζεις αρκετά στην (όποια) «αντικειμενική» αλήθεια Βάια. Προσεγγίζεις με πρακτικό και συνάμα εμπεριστατωμένο τρόπο που σκέφτονται γυναίκες και άντρες. «Αποκωδικοποιείς» τολμώ να πω τις πραγματικές έννοιες, πίσω από τις διάφορες φράσεις. Εύγε! …και αυτό το λέω εγώ (…δηλαδή ο θεός, χε χε)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s