ΘΕΟΣ

einstein-god.jpeg

Στις 26 Οκτωβρίου έγραψα για τον Άγιο Δημήτριο αναφέροντας ποιος ήταν – κατά την εκκλησία – και για ποιον λόγο έγινε άγιος. Πρόκειται για μια απλή ανάρτηση με το σκεπτικό ότι γιορτάζουμε σχεδόν όλοι την ημέρα αυτή αφού υπάρχουν πολλοί Δημήτρηδες και Δήμητρες. Γιατί τα αναφέρω αυτά; Γιατί αμέσως μετά την ανάρτηση του κειμένου δέχθηκα επίθεση, επίθεση γιατί θεωρήθηκε ανάρμοστο και κακόγουστο που αναφέρθηκα σε κάποιο θέμα της εκκλησίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείται επιλήψιμο να αναφέρεται κανείς στα εκκλησιαστικά ή θρησκευτικά θέματα. Αν έγραφα κείμενα σεξουαλικά ή σκανδαλώδη ή γεμάτα βωμολοχίες θα είχα τις περισσότερες επισκέψεις.

Τι είναι αυτό που μας έχει οδηγήσει στο να θεωρείται κακόγουστο ή ένδειξη διανοητικής κατωτερότητας αν πιστεύουμε σε κάποιον Θεό; Μερικοί έχουν την αίσθηση ότι έχουν ψαχτεί και έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στον κόσμο και την παγκόσμια συνωμοσία εναντίον της ανθρωπότητας να μας μπερδέψουν στο να δίνουμε τα λεφτά μας και να ζούμε στον φόβο για την κατάληξη της ψυχής μας αφού πεθάνουμε. Έχω ακούσει πολλές εκδοχές και απλά θέλω να αναφέρω ότι πρέπει να σεβόμαστε την άποψη των άλλων και να μην χλευάζουμε και κοροϊδεύουμε τα πιστεύω των φίλων μας.

Να αναφέρω ο τρόπος που ο καθένας σκέφτεται και πιστεύει είναι διαφορετικός. Είναι φυσικό το ανθρώπινο μυαλό να στρέφεται σε μία ανώτερη ύπαρξη όταν μελετήσουμε τον τρόπο που έχει δημιουργηθεί ο κόσμος γύρω μας, το σύμπαν στο οποίο ζούμε. Η τελειότητα, η αρμονία αλλά και η τυχαιότητα που τον χαρακτηρίζει μας ωθεί στην πίστη σε μια ανώτερη οντότητα. Ακόμη και να μην υπάρχει αυτή η ανώτερη δύναμη η πίστη και μόνο σε αυτή μας ανακουφίζει δεν νιώθουμε τόσο μόνοι στις επιλογές μας. Δεν είναι ο φόβος της κόλασης για έναν συνειδητοποιημένο άνθρωπο αυτό πρέπει να καταλάβουμε όλοι.

Να καταλήξω στο ότι πρέπει επιτέλους να μειώσουμε αυτήν την επιθετικότητα και να σεβόμαστε τις επιλογές των άλλων. Στην περίπτωση υπερβολών όπως νηστεία 40 ημερών εκτός φαγητού και του σεξ ενώ ταυτόχρονα βρίζεις θεούς και δαίμονες και συμπεριφέρεσαι στους άλλους σαν σκουπίδια πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ίσως και καχύποπτοι. Θα έπρεπε όλοι με ή χωρίς Θεό να προσπαθήσουμε απλά να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και ακόμη και όταν διαφωνούμε ή προσπαθήσουμε να πείσουμε κάποιον για κάτι διαφορετικό να το κάνουμε χωρίς να τον μειώνουμε.

Ένα τελευταίο να πω. Δεν θα ξανακατεβάσω κείμενο μόνο και μόνο επειδή με κορόιδεψαν μερικοί αναγνώστες – φίλοι μου. Δεν κοροϊδεύει κανείς όταν οι άλλοι ανεβάζουν μία φωτογραφία και γράφουν τι ωραίο χρώμα έχει η μαργαρίτα στην εικόνα.

Advertisements

2 thoughts on “ΘΕΟΣ

 1. Ενδιαφέρουσα η άποψη σου. Επομένως ταυτίζεσαι με τους ντειστές, και δεν θεωρείς τον εαυτό σου Θείστρια. Πραγματικά είναι θεμιτό αυτό, και το σέβομαι απόλυτα, καθώς πολύ μεγάλοι φιλόσοφοι βρίσκονταν σε αυτή την κατηγορία, θαυμάζωντας το μεγαλείο και την ομορφιά του κόσμου που μας περιβάλλει (πχ Καντ, Ράσελ). Γράφοντας όμως για τον Αγ. Δημήτριο ή τον Αγ. Ονούφριο είναι τόσο αντικρουόμενο όσο το ,παρότι επιστήμων, να έγραφες ότι το φως αποτελείται από μικρές πυγολαμπίδες, ή ότι το ίντερνετ είναι ένα σύνολο σωλήνων. Σαν Ντείστρια λοιπόν μαγκιά σου να θεωρείς ότι ο κόσμος προέκυψε βάση κάποιας ανώτερης δύναμης, αλλά δεν θα έπρεπε να ανήκεις ή να ακολουθείς θεολογικές, ή ιερατικές τελετουργίες. Αν το κάνεις αυτό είσαι θείστρια, και θα έπεπε να ανήκεις σε κάποιο θρησκευτικό δόγμα. Η λέξη δόγμα σημαίνει την αναντίρρητη αποδοχή ενός γεγονότος ως αλήθεια, παρόλο που καμιά φορά αυτό αντιβαίνει στη λογική, ή δεν σου επιτρέπεται να το εξετάσεις με λογικά επιχειρήματα. Επομένως εφόσον ανήκεις σε αυτό το Θεολογικό σύστημα το να το κριτικάρεις πρακτικές ομοιδεατών σου(πχ νηστεία) πάλι είναι αντικρουόμενο, ή δεν έχεις καταλάβει τη σημαίνει θρησκεία.Επίσης ως επιστήμων να έπρεπε να έχεις περισσότερο κριτικό πνεύμα σε κάποια πράγματα, και να μην τα δέχεσαι άβουλα.Ξέρεις τι πιστεύω, ως επιστήμονας το λογικό μέρος του εγκεφάλου σου, προσπαθεί να εξετάσει ή να εκλογικεύσει κάποια ερεθίσματα, αλλά το κοινωνικό περιβάλλον, και ο τρόπος που λειτουργεί ο θεολογικός δογματισμός, σε κάνουν να ανακαλείς. Και όχι απλά να αναδιπλώνεσαι αλλά να νιώθεις και τύψεις για τις σκέψεις στις οποίες μπήκες.
  Ενδιαφέρων το κείμενο του Αινσταιν. Ενδιαφέρουσα επίσης η δύναμη την οποία δίνει στο κείμενο σου. Αλλά ο Einstein ήταν αγνωστικιστής όπως αποδεικνύεται, και αν ζούσε σήμερα πιθανότατα θα έχει κάνει ένα βήμα πιο πέρα….
  Πραγματικά εύχομαι να μην χρειαστεί να ξανακατεβάσεις κείμενο, για να μπορούμε να συζητάμε και τέτοια θέματα. Και αν πραγματικά υπαινίσσεσαι ότι εκφράζεται ‘ρατσισμός’ απέναντι σους θειστές τότε πραγματικά εκπλήσσομαι. Αλλά όπως λέει (παραφράζοντας) το γνωστό ανέκδοτο: «Με εμάς είσαι ή με τους άλλους;’ -«Με τους άλλους» -Μα εμείς είμαστε οι άλλοι»…
  Σκέψου το…

 2. Σκετικά με την αναφορά σε κάποιον άγιο της Ορθόδοξης εκκλησίας ξαναλέω ότι έγινε και θα ξαναγίνει για να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που γιορτάζουμε εκείνη την ημέρα. Αντίστοιχα του Αγ. Βαλεντίνου θα κάνω post για το πως καθιερώθηκε και εκείνη η μέρα.

  Επίσης να αναφέρω ότι ο καθένας μπορεί πιστεύω να προσαρμόζει στις ανάγκες που νιώθει ότι έχει το περιεχόμενο ή την διάσταση του δόγματος όπως αναφέρεις γιατί πολύ σωστά εγώ γνωρίζω τι είναι το ουράνιο τόξο και δεν δέχομαι την εξήγηση της εκκλησίας. Καταλαβαίνω όμως από που προήλθε και για ποιο λόγο πιθανον να χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη και άλλες παρόμοιες εξηγήσεις φυσικών φαινομένων.

  Όσο για τις τύψεις ποτέ δεν τις είχα γιατί δεν θεωρώ ότι με το να σκέφτεσαι έρχεσαι σε σύκγρουση με την εκκλησία. Ακόμη και αν αυτό θέλουν να πιστεύουμε, ο χριστιανισμός δεν είναι οι εκκλησίες και οι ιερείς αλλά η πίστη σε κάποιες αρχές. Στην τελική στόχος σχεδόν όλων των θρησκειών είναι να γίνει ο άνθρωπος καλύτερος και να μην αφήνεται στα ζωώδη ένστικτά του, απλά σήμερα ο άνθρωπος δεν χρειάζεται πλέον τόση μεγάλη καθοδήγηση εξαιτίας της εξέλιξής του.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s