Λύκαιον

Σήμερα διάβασα μία είδηση πολύ ενδιαφέρουσα και ήθελα απλά να της μεταφέρω σε όσους πιθανόν να μην την ακούσουν ή διαβάσουν αλλού.

Στον χώρο ανασκαφών στην περιοχή του Παλατινού Λόφου, κοντά στα ερείπια του παλατιού του αυτοκράτορα Αυγούστου σε βάθος 7 μέτρων κάτω από την επιφάνεια εντοπίσθηκε σπηλιά που φαίνεται να αποτελεί την σπηλιά όπου η λύκαινα ανέθρεψε τους ιδρυτές της Ρώμης, Ρώμο και Ρωμύλο. Η σπηλιά έχει ύψος 8 μέτρα και είναι καλυμμένη με κοχύλια, μωσαϊκά κι ελαφρόπετρες και ουσιαστικά εντοπίζεται στο κέντρο της αυτοκρατορικής Ρώμης. Το Λύκαιον – Lupercali σύμφωνα με έγγραφο του 16ου αιώνα όταν ήταν ακόμη προσβάσιμο περιγράφει ότι το εσωτερικό του ήταν διακοσμημένο με ένα λευκό αυτοκρατορικό αετό. Το περίγραμμα ενός τέτοιου αετού έχει βρεθεί στην κορυφή του θόλου από ανιχνευτές που έχουν εξέτασαν την υπόγεια κατασκευή. Λόγω αστάθειας του θόλου δεν έχει εισέλθει ακόμη κανείς, περισσότερο από τα τρία τέταρτα του χώρου εντός της σπηλιάς έχει καλυφθεί από χώμα, αλλά η σάρωση του χώρου με λέιζερ έδωσε τις διαστάσεις της, 8 μέτρα ύψους μέχρι την οροφή του θόλου και 7.5 μέτρα διάμετρο. Μέρος της οροφής έχει υποχωρήσει.

250px-she-wolf_suckles_romulus_and_remus.jpg

Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις για την Ιταλία αφού γεννά απόδειξη του μύθου την ίδρυσης της Ρώμης. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ρώμος και ο Ρωμύλος, δίδυμοι γιοι του θεού Άρη, γεννήθηκαν το 771 π.Χ. κι εγκαταλείφθηκαν στις όχθες του ποταμού Τίβερη, όπου τους βρήκε η λύκαινα και τους ανέθρεψε με το γάλα της. Ίδρυσαν τη Ρώμη στις 21 Απριλίου το 753 π.Χ., αλλά κατέληξαν να πολεμούν μεταξύ τους για το ποιος θα κυριαρχήσει, ώσπου ο Ρωμύλος σκότωσε το Ρώμο κι έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Ρώμης*.

Τέτοιες ανακαλύψεις πιστεύω είναι πάντα συναρπαστικές και ενδιαφέρουσες.

Καλή εβδομάδα!!!

*Κατά την έρευνά μου για το έτος ίδρυσης της Ρώμης βρήκα πολλές παραλλαγές για τον μύθο των Ρώμο και Ρωμύλο και αποφάσισα να κρατήσω αυτήν από την εφημερίδα Σημερινή.

Advertisements

One thought on “Λύκαιον

  1. Ενδιαφέρον Βάγια…Πιστεύω θα είχε το ίδιο ενδιαφέρον για τους Ιταλούς, όσο για εμάς αυτά που βρήκε ο Σλήμαν στις Μυκήνες!
    Και νομίζω ότι αυτή η εκδοχή είναι η πιο δημοφιλής σχετικά με την ίδρυση της Ρώμης…

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s