Πολυνομοσχέδιο

Χθες ψηφίστηκε επί της αρχής το νέο πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ήρθε η στιγμή που έβαλαν χέρι και στον ιδιωτικό τομέα! Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε εταιρίες να μειώσουν υτους μισθούς των υπαλλήλων σύμφωνα με νέες συμβάσεις επιχειρησιακές. Μάλιστα οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών. Το κατώτερο όριο που ορίζει ο νόμος είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση της ΓΣΕΕ. Δηλαδή ο καθένας μας θα κάνει μία συμφωνία με την εταιρεία; Μα και μέχρι τώρα αυτό δεν γινόταν;  Μάλλον όχι.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά όμως; Στην περίπτωση που ανήκετε σε κάποια ειδικότητα που έχει διεκδικήσει και κατοχυρώσει Συλλογική Σύμβαση, σημαίνει ότι η επιχειρησιακή σύμβαση δεν μπορεί να πέσει κάτω της Συλλογικής εκτός και αν το σωματείο στην επιχείρηση συμφωνήσει με την πρόταση της εταιρείας για τη μείωση.  Δηλαδή όταν υπάρχει σωματείο αυτό διαπραγματεύεται  Αν όμως ανήκετε σε εκείνους που δεν έχουν κάποια τέτοια Συλλογική τότε μπορεί η μείωση με το νόμο να φτάσει τα κατώτατα δηλαδή τα 740€ που λένε όλοι.

Πιο αναλυτικά μπορεί κανένας να ανατρέξει στην Εθνική Γενική Συλλογική η οποία ισχύει ακόμη και σύμφωνα με τη νέα γίνεται από τον Ιούλιο του 2011 αύξηση κατά  ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του ευρωπαϊκού πληθωρισμού για το έτος 2010.

Δηλαδή πτυχιούχος με τρία χρόνια εμπειρίας και αγγλικά δικαιούται από τον νόμο γύρω στα 946€ +18% για το πτυχίο +5% για τα αγγλικά = 1163€ περίπου. Α! Μη ξεχνάτε αυτά είναι μικτά. Τα καθαρά ανάλογα με τις κρατήσεις φτάνουν εκεί στα 870€. Αυτά που ακούμε στην τηλεόραση.

Εκεί φτάσαμε στον ιδιωτικό τομέα να κατεβάζουν τους μισθούς στα 870€ και άμεσα από 1/1/2011 ενώ τις όποιες αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι θα γίνουν σε μερικούς μήνες ενώ έχουν περάσει μήνες και πόσο θα είναι οι μειώσεις δεν έχει αποσαφηνιστεί και σε ποιους και πότε κτλ.

Γιατί είναι τόσο εύκολο να αλλάζουν τα πάντα για τον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα στον δημόσιο που υποτίθεται ότι εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας τίποτα δεν αλλάζει. Γιατί στην ουσία δεν έχουν γίνει ακόμη αλλαγές. Έχουν αρχίσει απλά να αφήνουν κόσμο απλήρωτο (κάτι σαν στάση πληρωμών) αλλά οι υψηλόμισθοι δεν αγγίζονται. Τώρα θα μου πεις θα τα πληρώσει όλα μία ομάδα, όχι πρέπει να γίνουν θεμελιώδεις αλλαγές μήπως αλλάξει και η νοοτροπία μας. Εδώ με τόσα που συμβαίνουν γύρω μας κι ακούω ακόμη νέους ανθρώπους να λένε «μήπως να κάνω κι αλλο πτυχίο να μαζέψω επιπλέον μόρια για δημόσιο». Μα ποιο δημόσιο ρε παιδιά; Αυτό μας έφερε μέχρι εδώ. Μία οικονομία που ζει από το δημόσιο. Τα καταστήματα περιμένουν τους μισθωτούς δημόσιους να δουλέψουν, οι ιδιωτικές εταιρείες περιμένουν διαγωνισμούς προς δημόσιους φορείς για να πουλήσουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Πρόσφέρουμε υπηρεσίες και χρήμα σε ένα κύκλο με αφετηρία τα λεφτά από το πουθενά, το άγνωστο. Δεν πουλάμε καθόλου σε εξωγενείς παράγοντες . Μας έχει φάει αυτή η νοοτροπία των τελευταίων 30 ετών. Το κράτος, το δημόσιο. Τϊποτα άλλο. Και αυτοί που μας διοικούν βρήκαν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν αυτήν την κατάσταση διογκώνοντας το δημόσιο και το πρόβλημά μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s